Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri endüstrisinin 50 yıllık deneyimi ile ulaştığı son nokta 4G’de yerli katkıyı mümkün kılmaktadır. Gerek yazılım ve gerekse donanım alanında Türk firmaları artık dünya ile rekabet edebilecek yüksek teknolojiye sahip ürünler geliştirip üretebilecek birikim ve yetkinliğe sahiptir.
Doğru alanın seçilmesi ve uygun desteklerin sağlanması, sadece Türkiye pazarı için değil, küresel pazarları da hedefleyerek yapılacak çalışmalar Türkiye’yi teknolojiyi sadece kullanan olmaktan çıkarıp aynı zamanda üreten bir ülke haline getirebilecektir.
Türkiye’yi 2023 hedeflerine taşımaya ve dünya pazarlarında 4G adına bir milli marka yaratmaya imkân sağlayabilecek ULAK projesi sayesinde Türkiye 4G gibi yüksek teknolojideki bir ürüne sahip dünyanın birkaç ülkesinden biri olacaktır.
Eğer yerli ürün kullanılması konusunda gerekli hassasiyet gösterilir, yeterli teşvik ve düzenlemeler yapılabilir ise 2G ve 3G döneminde olanın tersine milyarlarca doların ülkemizde kalması mümkündür. Türkiye için büyük bir miktar olan bu paranın yurt içinde kalması halinde ise ülkemizin cari açık problemine fayda sağlayacağı gibi binlerce kişilik iş gücü potansiyeli yaratacağı açıktır.
Geliştirilmekte olan ürün LTE-Advanced (gerçek 4G) seviyesinde olup, dünyada bu işi milyarlarca dolarlık bütçelerle yapmaya çalışan çok uluslu şirketlerin (Ericsson, Alcatel, Huawei vb.) ürünleri ile eşdeğer özelliklerde ve performansta olacaktır. Ürünün yol haritası, ileride gelecek standart versiyonların (Release-12 ve Release-13) da yayınlandıktan sonra desteklenmesini içermektedir.
ULAK projesinde 4G baz istasyonu, tüm geliştirici-üreticilerin kullanmak zorunda olduğu temel patentler (essential patent) dışında herhangi bir dış bağımlılık olmaksızın ve hiçbir hazır alt ürün/modül kullanmaksızın yazılım ve donanım olarak yüzde yüz Türk mühendisleri tarafından geliştirilmektedir.
Ürünün temel foksiyonlarının (piyasada mevcut telefon makinaları üzerinden çağrı kurma, veri iletimi, video iletimi vs.) çalıştığı 29 Ekim 2014’den itibaren çeşitli devlet yetkililerine gösterime sunuldu. Donanımının finalize edilmesi aşamasına yaklaşıldı, ilgili uluslararası standartlarda tanımlı yüzlerce özelliği sağlamak üzere yazılımı geliştirilmeye devam ediliyor.
ULAK projesi sayesinde, Türkiye ilk defa elektronik haberleşme alanında bir yüksek teknoloji ürününü dünya ile eş zamanlı olarak, uluslararası en son standartlara uygun, fiyat, kalite ve performansı ile rekabetçi olarak %100 milli imkânlarla geliştirilmiş ve pazara sunmuş olacaktır.
Türkiye adına elde edilmiş bu başarı herkes tarafından desteklenmesi ve alkışlanması gereken bir durumdur.